Banner

Stagiair bij Alfa en meteen met collega’s mee op klantbezoek

26 januari 2023 | Door:  Evelien Schuurman

Momenteel doet Manoek Morgenstern (21) haar afstudeerstage bij het agroteam van cluster Achterhoek. Ze zit nu in het laatste jaar van de opleiding Dier- en veehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten. “Ik heb zelf de advieskant altijd al interessant gevonden, alleen wist ik nog niet in welke vorm. Ik heb daarom ook tijdens mijn sollicitatie aangegeven dat ik graag veel wilde zien van het vak, en die kans heeft Alfa mij ook zeker gegeven.” Onder meer door stagiair Manoek te laten aansluiten bij de eindejaarsgesprekken met klanten.

Vooruit denken belangrijk

In haar stage kreeg Manoek alle gelegenheid om kennis te maken met de advieswerkzaamheden van Alfa. In de laatste maanden van 2022 is het gebruikelijk bij Alfa om met ondernemers aan tafel te gaan zitten. Manoek: “Ik mocht met meerdere collega’s mee op klantbezoek. Hoe is het afgelopen jaar gegaan? En zijn er nog fiscaal-juridische aandachtspunten?  De agrarische sector staat voor vele veranderingen en uitdagingen, zeker de laatste jaren. Des te belangrijker is het om vooruit te blijven denken en beslissingen te maken op de juiste momenten. Het is belangrijk dat de klant grip blijft houden op zijn eigen bedrijf en zijn eigen cijfers. ”

Q4-actie

De ‘Q4-actie’, heten die eindejaarsgesprekken in Alfa-jargon. Manoek: “De Q4-actie heeft mij echt geholpen bij het maken van de keuze welke kant ik op wil in het vak. We merken dat er steeds meer op ondernemers af komt. Zeker het afgelopen jaar hebben we in de melkveehouderij gemerkt dat de hogere melkprijs ruimte geeft, maar ook fiscale gevolgen met zich meebrengt. Samen bespreken we welke acties er nu uitgevoerd kunnen worden en we geven bedrijfsspecifieke adviezen over onder andere de fiscale optimalisatie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan investeringen en voorzieningen. ”

Meer dan cijfers alleen

Manoek heeft kunnen ervaren dat het in die gesprekken om veel meer gaat dan alleen de cijfers. “Ondernemers helpen om financieel meer overzicht te krijgen, samen sparren over welke mogelijkheden er zijn om de belasting te drukken én tegelijkertijd vooruitgang boeken binnen het bedrijf. Dat zijn dingen die mij onder andere aanspreken in het vak.”

Afstudeerwerkstuk

Manoek loopt van september tot en met januari stage en blijft daarna om haar afstudeerwerkstuk bij Alfa af te ronden. Naast dat ze nog een minor gaat volgen op school, komt ze een dag in de week bij ons in dienst. ”We hebben tijdens de Q4-gesprekken gemerkt dat onze klanten het erg waarderen om extra aandacht te geven aan het hier en nu, met een blik op de toekomst. Ik heb het gevoel dat je op deze manier mensen echt verder kunt helpen. Privé en werk liggen bij agrariërs dicht bij elkaar. Het geeft voldoening wanneer je ondernemers meer overzicht kunt bieden op bedrijfsniveau, waardoor ze in de privésfeer ook meer rust krijgen.” 

Interesse in een gesprek?

Heb je nog vragen over de Q4-actie of wellicht inhoudelijke vragen over je eigen situatie? Neem dan contact met ons op.