Banner

Ondernemer van de maand 't Kaaswinkeltje Koskamp

2 oktober 2018 | Door:  Hermien Hendriksen - Pelskamp

Vandaag staat er een bezoek aan een delicatessenbeurs op het programma. Want bijblijven moet in ‘t Kaaswinkeltje, de specialiteitenwinkel van Hermien Rossel-Koskamp in Varsseveld. Met de kerstdagen in aantocht - kerstpakkettentijd - breidt het assortiment zich ook weer langzaam uit aan de Doetinchemseweg 3 in Varsseveld. “Heb je weleens truffelkaas geproefd?’

De kazen en allerhande streekproducten liggen er uitnodigend bij. “Rond deze tijd van het jaar breiden we het assortiment altijd uit. Dan hebben we wat meer luxe kazen richting de Kerst, zoals die truffelkaas”, vertelt Hermien Rossel op een vroege maandag, de dag dat de winkel gesloten is. Het succesverhaal begon 23 jaar geleden toen Hermien en haar vader de kans kreeg om de kaasverkoop over te nemen van de melkfabriek die Varsseveld toen nog rijk was. “Nee, ervaring in de kaas of het kaas maken had ik niet. Toevallig had ik wel stage gelopen bij een kaasboer toen ik nog op de middelbare agrarische school zat. En op de zaterdag werkte ik bij een tuincentrum, dus het verkopen was ik wel gewend.”

Streekproducten

Met de mogelijkheid om de kaasverkoop te verplaatsen van de fabriek naar het huidige winkelpand kwam de vaart er pas echt in. De meest uiteenlopende kazen zijn er inmiddels te vinden. “Vooral de 30-plus kazen lopen hard. Daar hebben we wel vijf soorten van. En verder doet de Varssevelder kaas het ook altijd goed. We hebben zelfs mensen van buiten de regio die er eens in de zoveel tijd voor langskomen en dan flink inslaan.”

Voor liefhebbers van streekproducten is ‘t Kaaswinkeltje toch al een paradijs. Er is van alles uit de regio te vinden: wijn, bier, jam, siroop, honing... Hermien: “Dat zijn producten die je dan weer ineens tegen het lijf loopt. Natuurlijk nemen we niet alles op. We kijken wel of het in het assortiment past. Op vakantie loop ik ook altijd winkeltje in, winkeltje uit. Kijken of er nog wat leuks is.”

Geen kreeftensoep

De streekpakketten worden het hele jaar door, door Hermien zelf samengesteld, de geschenkpakketten voor onder meer moeder- en vaderdag en de Kerst komen uit eigen keuken. Hermien: “Die maak ik allemaal zelf. Voor de kerstpakketten helpen mijn vader en moeder veel. In de laatste weken van december gaan er wel duizend van die pakketten doorheen. Ik luister altijd goed naar wat een klant wil. Kreeftensoep en andere rare dingen zul je in mijn pakketten niet tegenkomen. Dat willen de mensen niet. Klanten komen hier pakketten halen omdat ze weten dat alles wat erin zit ook in de smaak valt.”

Echte verhaal vertellen

Echtgenoot Marc heeft thuis de zorg voor het melkveebedrijf, 65 melkkoeien sterk. Maar twee gescheiden werelden zijn het zeker niet. “Je helpt elkaar. Zonder de boerderij had ik de winkel niet kunnen beginnen, want dan hadden we geen financiering kunnen krijgen. En als het iets minder loopt met het melkvee, heeft de boerderij de winkel weer nodig. Het is een win-win-situatie. Door de winkel zijn we in staat om de boerderij te promoten. Je kunt het echte verhaal vertellen. Dat vind ik mooi om te doen. Nee, hier in Varsseveld is het niet zo erg als in de stad, maar ik merk toch nog steeds dat mensen weleens een vertekend beeld hebben van boeren. Soms heb je zoiets van: het klópt niet, zoals mensen over ons praten. Niet dat we hier nu heel speciale dingen doen op het gebied van dierenwelzijn. Maar je bent bóer, je hebt liefde voor de dieren en je zorgt er gewoon goed voor.”

Meedenken

Ook doet Marc nog altijd de boekhouding van de winkel. Die van de boerderij is het werk van Alfa. “Al sinds jaar en dag is Alfa onze accountant. Niet alleen voor de boekhouding, maar ook voor een advies. Wat ik altijd waardeer, is dat Alfa heel goed vanuit jouw standpunt de zaak kan bekijken. Je hebt ook instanties die alleen oog hebben voor hun eigen standpunt. Maar Alfa is heel goed in het meedenken met ons.”

Hermien Hendriksen - Pelskamp

Hermien Hendriksen - Pelskamp

Directiesecretaresse

088 2531314 | hpelskamp@alfa.nl


Meer over Hermien