Banner

Ondernemer in beeld V.O.F. Den Branderhorst

3 april 2019 | Door:  Hermien Hendriksen - Pelskamp

Koe knuffelen. Wafels bakken met de boerin. Een kampvuur maken. Meehelpen met melken. Of spelen in het hooi. Het zijn maar een paar van de activiteiten op boerderij Den Branderhorst in Hengelo. Het oorspronkelijke gemengde bedrijf heeft tegenwoordig twee extra poten. Dit jaar staan er twaalf luxe safaritenten om gasten te ontvangen. En vooral in het weekend fungeren Eddy en Annemarie Pelgrum ook als kleinschalige zorgboerderij.

Inmiddels loopt de vijfde generatie Pelgrum rond op Den Branderhorst, de monumentale boerderij aan de Steenderenseweg in Hengelo Gelderland. Een paar jaar geleden stonden Eddy en Annemarie voor de keus. “We hadden te weinig koeien om van te kunnen bestaan. We moesten wat anders. Een grotere stal leek ons niet de oplossing. Wel vinden we het allebei leuk om met mensen om te gaan. Ik heb mijn papieren gehaald en zo zijn we met die zorgboerderij begonnen”, zegt Annemarie die daarnaast drie dagen in de week werkt in een apotheek.

Luxe safaritenten

Totdat hun oog valt op een advertentie van FarmCamps, een nieuw concept om het boerenleven te combineren met logeren bij de boer. “We wilden al eerder iets doen met kamperen. Dat kon toen niet van de gemeente. In 2012 mocht dit wel. We zijn eerst gescreend door FarmCamps, of we er wel voor geschikt waren. Het zijn heel luxe safaritenten, ‘glamping’ noemen ze het ook wel. Er staan goede bedden voor zes personen in, er zit een keukentje in en er staan steigerhouten meubels. Dit jaar breiden we uit van negen naar twaalf tenten. In die nieuwe zit zelfs een vaatwasser en een echt bad!"

FarmCamps levert de tenten met toebehoren, de enige investeringen waren die in de infrastructuur: leidingen voor gas, water en licht, een riolering en parkeerplaatsen. De gasten zorgen zelf voor hun eten. “Maar ze kunnen natuurlijk wel een ontbijt en een barbecuepakket bestellen."

Rondleiding over het bedrijf

Want het concept slaat aan. Waren het eerst gasten voor een weekend, tegenwoordig blijven de bezoekers langer. Annemarie: “Een week. Soms wel twee weken, dan combineren ze het met een andere boerderij. Ze krijgen eerst een rondleiding over het bedrijf. Dan vertellen we hoe alles gaat. ‘s Avonds helpen ze mee om onze dertig koeien uit de wei te halen. Dan mogen ze helpen met koeien melken en kalfjes voeren. Veel kinderen hebben echt geen idee waar de melk vandaan komt. Die zijn stomverbaasd als we vertellen dat we in het weekend ook moeten melken!"

Ha, echt iets voor stadse lui, veronderstellen we. Annemarie, lachend: “Nee hoor, we krijgen ook boeren uit de buurt op bezoek. Die vinden het leuk om hier sfeer te komen proeven. Dat trekt toch. Doen we zelf ook als we een paar dagen weg gaan. Dan gaan we niet naar de stad, maar naar een boerenomgeving."

Mensen met een beperking

Ook vangt het echtpaar mensen met een beperking op. Meestal op zaterdag een handjevol, een enkele keer door de week of een heel weekend. "Die helpen mee. Kippen en konijnen voeren, de eieren eruit halen. Maar ze doen ook gewoon mee met het pony’s borstelen en het wafels bakken. Ze helpen mee met de rondleiding. En de gasten vinden dat ook mooi. Dat is toch het leven? Die mensen horen toch niet apart weggezet te worden?"

Naast de dertig koeien hebben de twee ook nog akkerbouw, zoals maïs. Langs de zijlijn loopt de zesde generatie al rond: dochter Simone (26). Zij wil graag met partner Koen de boerderij overnemen van vader Eddy (58) en moeder Annemarie (57).  "Ze wil het bedrijf in deze vorm voortzetten. Dat zouden we hartstikke fijn vinden."

Met Alfa is er al jarenlang een goede relatie. “Je kunt bij Alfa met al je vragen terecht. Niet alleen over de boerderij, maar ook over de camping. Alfa heeft heel veel knowhow in huis, op diverse vlakken. We hebben de laatste jaren toch wat meer advies nodig gehad, bijvoorbeeld bij de opzet van de camping."



 

 

 

Hermien Hendriksen - Pelskamp

Hermien Hendriksen - Pelskamp

Secretaresse

088 2531314 | hpelskamp@alfa.nl


Meer over Hermien