Banner

Ondernemer in beeld: Jansen Metaalbewerking

1 november 2019

Edwin Jansen, liever aan de kantbank dan in de schoolbank

Op z’n zestiende kwam hij van de lts. “En niet omdat ik klaar was, maar omdat ze niet zo blij met me waren”, zegt Edwin Jansen met een brede glimlach. Precies 31 jaar later is hij als gesjeesde lts’er eigenaar van een eigen metaalbewerkingsbedrijf dat de opdrachten maar net aan kan. Tussen de kantbanken, de zaagmachines en de lasersnijders van Jansen Metaal in Aalten voelt hij zich beter thuis dan in de schoolbanken. 

Lang heeft Edwin zich niet hoeven te vervelen nadat hij de deur van de lts achter zich dicht deed. “Ik had al stage gelopen bij Machinefabriek Aalders in De Heurne. Ik kon er meteen beginnen. Daarnaast ben ik in de avonduren een beetje gaan hobby’en in een klein schuurtje. Een schoorsteenkap maken, een hekwerk, lassen. Die hobby is een beetje uit de hand gaan lopen, want ik werd voor steeds meer opdrachten gevraagd.”

Boerenschuur thuis

Op zijn zevenentwintigste zette Edwin de stap naar een eigen bedrijf. Eerst vanuit thuis in de oude boerenschuur. “Die heb ik elk jaar verbouwd. Er kwam steeds zo’n honderd vierkante meter bij. Totdat het in 2007 niet groter kon. Toen heb ik dit pand laten bouwen”, wijst hij naar het huidige pand aan de Weverij 20. En ook dat heeft alweer een verbouwing achter de rug, om nog meer ruimte te bieden. 

Spaargeld in machines steken

Ook in machines is het bedrijf altijd up-to-date gebleven. Edwin: “Geleidelijk kocht ik er meer spullen bij, zoals een boormachine, een bankschroef, een kantbank of een zaagmachine. Al mijn spaargeld heb ik altijd in nieuwe apparatuur gestoken. Wat we nu hebben staan is tiptop. Toen we vorig jaar hebben bijgebouwd hebben we meteen een grotere lasersnijmachine gekocht.”

Vrachtwagendealers

Met die machines komt een breed productenpakket tot stand. “We hebben een aantal vrachtwagendealers als klant die de opbouw verzorgen voor merken als DAF en Volvo. Wij maken dan onderdelen zoals kisten waar kettingen of sjorbanden in worden opgeslagen. Maar we werken ook voor boeren en voor gemeentes. We werken zelfs nog voor mijn  oude werkgever Aalders. We zitten echter niet in elkaars vaarwater, zij zitten weer meer in de slachthuisindustrie.
De groei is elk jaar doorgegaan. Ook in de tijd dat Nederland zuchtte en steunde onder een recessie. “Dat waren eigenlijk onze beste jaren. Omdat we zo breed bezig zijn, hebben we er eigenlijk niets van gemerkt. Er was altijd wel werk.”

Personeel

Ontbreekt het niet aan het machinepark, het personeel is in deze tijden een heel ander verhaal. “Na drie jaar kon ik de eerste medewerker aannemen. Een stageloper die bleef hangen en die nu nog bij mij werkt. Maar personeel krijgen valt nu niet mee. De medewerkers die ik heb, heb ik zelf opgeleid. Mensen werken hier gelukkig heel lang. En ook onze oudste zoon Tim is hier inmiddels in loondienst. Hij moet nu nog naar school, maar hij wil straks het bedrijf voortzetten. Natuurlijk is dat leuk. Je hebt altijd hard gewerkt om het zo te krijgen en dan zou je het moeten verkopen of moeten stoppen als je 65 bent.”
Ook echtgenote Susan werkt mee, zij doet de administratie en schoonmaak. “Zij werkt daarnaast nog dertig uur per week als praktijkverpleegkundige in een huisartsenpraktijk.

Kwartaalrapportage

Ook Alfa is bij die administratie betrokken. Nauw betrokken zelfs. “Sinds een paar jaar komt Alfa elk kwartaal om de cijfers door te nemen. Dat gebeurde daarvoor altijd eenmaal per jaar. Maar dan wist je pas aan het eind van het jaar of het een goed of toch iets minder goed jaar was geweest. Nadat het een keer toch wat was tegengevallen, hebben we er een kwartaalrapportage van gemaakt. Als je nu ziet dat je eigenlijk te weinig verdiend hebt, kun je er meteen op inspelen en kijken waar er tekortkomingen zijn of waar het niet goed is gegaan.”