Banner

“Ik wilde een baan waarin je veel bedrijven en bedrijfsstijlen tegenkomt”

19 november 2020 | Door:  Sven Hofs

Ja, hij heeft het naar zijn zin bij Alfa. “Maar waar ik maar niet aan kan wennen is dat stil zitten achter een bureau”, lacht collega Sven Hofs. Gelukkig kan hij de 32 uur per week stil zitten méér dan compenseren op het ouderlijk bedrijf. ‘s Avonds en in het weekend is hij geen assistent-accountant meer, maar gewoon boerenknecht. Mét het vooruitzicht ooit nog eens het bedrijf van 75 koeien in Heelweg (bij Varsseveld) over te nemen.

“Dit is een opleiding voor mij!”, bedacht Sven zich, toen hij na een open dag en een meeloopdag kennismaakte met de studie agrarisch ondernemerschap dier- en veehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten. “Na de havo wist ik niet helemaal wat ik wilde. Economie vond ik altijd wel een interessant vak. Thuis hebben we een melkveebedrijf met 75 koeien. Dat is eigenlijk te weinig werk voor mijn vader en mij, dat kun je met één persoon makkelijk rond zetten. Mijn vader is bovendien 57 en hij heeft nog geen zin om te stoppen of het rustiger aan te doen. Hij zei: ga jij eerst ergens anders nog maar wat leren, dan kun je altijd over tien jaar nog eens kijken of je het bedrijf wel wilt overnemen.” 

Veel moeten bijleren

De opleiding in Dronten blijkt een schot in de roos. Sven: “De basis is dat je later een bedrijf overneemt. En mocht je dat niet willen, dan kun je bijvoorbeeld ook nog in de ruwvoeradvisering aan de slag. Ik ben er in vier jaar doorheen gerold, maar dat ging niet altijd makkelijk. In het begin heb ik wel veel moeten bijleren. Er zaten veel jongens in de klas die al van jongs af aan meehielpen op het bedrijf en alle basisdingen al wisten. Bij mij was vaak: oei, dat ga ik eerst maar eens even aan mijn vader vragen.” 

Leren van anderen

Met een diploma op zak gaat Sven op zoek naar een baan. “Ik had een lijstje gemaakt met criteria waar een werkgever aan moest voldoen. Ik wilde een baan waarin je veel bedrijven en bedrijfsstijlen tegenkomt. Zodat je ziet hoe anderen het doen en daarvan kunt leren.” Het werd Alfa, waar hij als assistent-accountant ‘heel afwisselend bezig is’. Sven:”Jaarrekeningen maken, bedrijfsadviesrapporten maken, aangiftes voorbereiden, af en toe komen er nog weleens huwelijkse voorwaarden voorbij. En ik ben ook betrokken bij Agrinota, het platform om de boekhouding te digitaliseren.” 

Buitenlands model

Het is werk dat hem aanspreekt. En toch bestaat nog steeds de kans dat hij ooit zelf ondernemer wordt. “Ja, ook omdat ik kansen zie. Ik voel wel iets voor het buitenlandse model, dat je koeien melkt op basis van het aantal hectare dat je hebt. In Nederland is het net andersom: ik heb zoveel koeien, dan moet ik zoveel ruwvoer inkopen en zoveel mest afzetten. Als je bedrijf in balans is, moet er nog steeds een goeie boterham verdiend kunnen worden.” 

Lagere factuur van Alfa

Heeft pa er voordeel van dat hij nu bij Alfa werkt? Lachend: “Nou, ik doe de boekhouding, dus de factuur van Alfa is in ieder geval lager!” Serieus: “Mijn vader was zelf ook altijd al heel kritisch op de cijfers. Maar door mijn werk bij Alfa ga je toch anders naar het bedrijf kijken. Hoe je zelf gefinancierd bent bijvoorbeeld. Of je wel snel genoeg kunt opschalen of kan veranderen.”

Alleen dat stil zitten... “Het zal wel met mijn natuurlijke drang om buiten te werken te maken hebben. Leerzaam is het wel bij Alfa. Ik heb fijne collega’s. Het is dichtbij huis, een kwartiertje rijden. Als ik ‘s avonds nog wil melken ben ik zo thuis. Ook de flexibiliteit vind ik fijn. Als het een keer druk is met inkuilen of ik moet ‘s avonds melken, dan krijg ik geen grote mond als ik een uurtje later kom of eerder weg ga. Dat uurtje corrigeer ik later wel weer, weten ze bij Alfa.”

Sven Hofs

Sven Hofs

Assistent accountant

088 2531307 | shofs@alfa.nl


Meer over Sven