Martin Jansen

Martin Jansen

Juridisch adviseur

Op 1 januari is Martin Jansen als juridisch adviseur bij Alfa gestart. Martin (51) woont samen met Enma, zijn Cubaanse vrouw, in hartje Amsterdam. “Alles komt samen op het Javaplein: het is een heerlijke mengeling van een originele volksbuurt met cafeetjes, eettentjes, ondernemers, arbeiders en inmiddels ook talrijke expats. Ik ben zelf actief in de buurt met wekelijkse sportlessen aan de buurtjongeren. Dat is best handig voor de persoonlijke binding met de wijk.” 

Martin is zowel civilist als fiscalist. Naast de reguliere advieswerkzaamheden heeft Martin veel geprocedeerd. Zo heeft hij civiele en bestuursrechtelijke procedures gevoerd in belasting-, huur-, arbeids- en letselzaken. Daarnaast heeft Martin ondernemers bijgestaan bij boekenonderzoeken en reorganisaties waaronder ook ontvlechtingen van bestaande samenwerkingsverbanden. Martin heeft verder ervaring met zakelijke en persoonlijke trajecten in mediation.  

Tip: Als er wrijving is of dreigt te ontstaan, bel Martin dan zo snel mogelijk en profiteer van deze beschikbare kennis, want zoals hij zelf zegt: “Een dossier kan niet vroeg genoeg inhoud krijgen.” 

Martin is zijn eerste jaren opgegroeid in Purmerend en komt uit een eenvoudig gezin met een Nederlandse vader, die werkzaam was als loonadministrateur op Schiphol, en een Oost-Europese moeder, die werkzaam was als laborante. Als dat nodig mocht zijn, kun je met Martin in het Tsjechisch, Slowaaks en -vanwege de achtergrond van zijn echtgenote- in het Spaans communiceren. 

Martin weet te laveren tussen verschillende bevolkingsgroepen en niet alleen vanwege zijn culturele achtergronden. Zelf startte hij op de Mavo, deed een jaar Havo om daarna het VWO af te maken. Daarna studeerde hij korte tijd politicologie (behaalde zijn bachelor), dat wel interessant was maar toentertijd voor hem minder perspectief leek te bieden. Martin switchte naar de studie rechten en studeerde in 1997 binnen vier jaar af in zowel Nederlands recht (Vu) als fiscaal recht (UvA).  

Voordat zijn werkzaamheden bij Alfa aanvingen heeft Martin in zijn vrije tijd topsporters getraind en gemanaged, maar hij is nu enkel nog actief als scheidsrechter. Kleine aanvulling: “Ja, ik ben nog dagelijks in de sportschool, maar vooral met mijn echtgenote. We willen beiden fysiek en mentaal fit blijven en daar helpt sport onmiskenbaar bij. En, als ik niet met sport bezig ben, dan lees ik graag over filosofie en religie. Spinoza is een van mijn favorieten.”  

Mede uit die meer recent ontstane interesse heeft Martin samen met een vriend een stichting opgezet om kwetsbaren juridisch bij te staan. “Sinds kort werken we samen met het Leger des Heils. Dat is ook dankbaar werk.” 

Martin is van nature energiek en sociaal. “Ik ben gedisciplineerd door mijn vak en de sport, doe daarin wat ervan mij verwacht wordt om mijn doelen te behalen. Ik houd niet van enige poeha, dus dat sluit goed aan bij Alfa. Alfa komt warm op mij over, terwijl Alfa als organisatie tegelijkertijd groot genoeg is om de medewerkers te faciliteren in de ontwikkeling van ieders eigen ambities en interesses.”