Banner

Voor even uit mijn comfortzone als belastingadviseur

15 april 2020 | Door:  Miriam Timmer

Klamme handjes. Een beetje bibber in mijn stem. Ik sta op een podium in een collegezaal. Achter mij een groot scherm. Op het scherm een overzicht van mijn studies en werkgevers. Voor mij een groep van ongeveer 60 studenten van rond de 20 jaar. Ze hangen met oortjes in op een stoel of kijken op de telefoon. Ik sta op een voorlichtingsbijeenkomst van de Hogeschool van Amsterdam om te vertellen hoe leuk het is om bij een accountants- en adviesorganisatie te werken en wat de werkzaamheden inhouden. Maar echt, dit is geheel buiten mijn comfortzone. Ik kan niet terugvallen op de gesprekstechnieken die ik mij eigen heb gemaakt en de vaktechniek die ik beheers. Simpelweg omdat deze studenten daar niet voor komen.

Al jaren is er een grote vraag naar belastingadviseurs. Vacatures staan lang open en worden met moeite gevuld. Specialisten zijn moeilijk te krijgen en lastig vast te houden. Personeel zelf opleiden kost tijd en geld. De beste manier om onze kring van specialisten uit te breiden is voor ons toch vaak mensen om zelf op te leiden. Als ze tijdens een stage zien wat  voor leuk bedrijf Alfa is, dan is het makkelijker om ze voor langere tijd aan ons te binden. Daarom ben ik hier.

Ik vertel dat de kern van mijn werk als belastingadviseur ligt in de kennis van het belastingrecht. Tijdens mijn studie was het dag in dag uit kennis van het belastingrecht opdoen. Na de studie houdt het leren niet op. Wekelijks hebben we op kantoor vaktechnisch overleg om gewijzigde wet- en regelgeving die voor onze klanten relevant is te bespreken. Daar bespreken we ook lastige posities bij klanten en brainstormen we over mogelijke oplossingen.

Kennis overbrengen

Daarnaast vertel ik over de kennisgroep dga &BV. Dat is een groep collega’s die hun kennis over de dga en de BV binnen de Alfa-kantoren verbreedt en verspreidt. Kennis overbrengen aan nieuwe en jonge collega’s is leuk om te doen maar ook lastig. Wat voor mij zo vanzelfsprekend is hoeft voor een ander niet zo te zijn. Als belastingadviseur is het dus een leven lang leren. Maar dat zal in iedere branche zo zijn.

Softskills

Naast de vaktechnische kant hebben belastingadviseurs ook softskills nodig, maak ik de studenten duidelijk. Het voeren van een adviesgesprek klinkt eenvoudiger dan dat het is. Ik vind het soms echt een uitdaging om ingewikkelde regelingen in begrijpelijk Nederlands uit te leggen, zonder in fiscale terminologie te blijven hangen. Daarnaast bespreek ik ook met klanten zaken die gevoelig liggen binnen de familie of  hetbedrijf. Daar komen soms heftige emoties bij kijken. Als gesprekspartner moet je daar wel mee kunnen omgaan.

Deze softskills leer je niet in de schoolbanken. Sommige van die softskills heb je als mens (onbewust of bewust) geleerd tijdens je leven. Andere leer je van collega’s. Maar ook door - en zo eerlijk ben ik - af en toe eens goed onderuit te gaan.

Complimenten...

Het eind van de presentatie is in zicht. Langzaamaan ontspan ik. Dat ging eigenlijk verrassend goed en het was heel leuk om te doen! Na de presentatie komen enkele studenten op mij af met vragen en complimenten. Stiekem ben ik wel een beetje trots… Collega’s die mee zijn proberen de studenten zoveel mogelijk enthousiast te maken om bij Alfa stage te komen lopen. In de hoop dat we volgend jaar weer nieuwe accountants en adviseurs kunnen opleiden! Logischerwijs heeft deze bijeenkomst voor de coronacrisis plaats gevonden. 

Miriam Timmer

Miriam Timmer

Fiscaal adviseur

088 2531131 | mtimmer@alfa.nl


Meer over Miriam