Banner

"Stoppen is ook ondernemen. Het leven gaat door"

1 november 2021 | Door:  Marina de Wit

Ondernemer in beeld: Gerberakwekerij Fa. S.C. Zwarts uit Mijdrecht

"Stoppen is ook ondernemen. Het leven gaat door." Vroegtijdig afscheid nemen vanwege de hoge gasprijzen valt Zwarts zwaar.

De Eureka, de Cubanita of de Blind Date. Net als zeventien andere soorten zijn deze kleurrijke grootbloemige gerbera’s niet meer. Althans ze zijn opgehouden met groeien en bloeien op de Tuinderslaan 8 in Mijdrecht. Vanwege de torenhoge gasprijzen kan Zwarts de kas niet langer intensief verwarmen en verlichten. De afgelopen vijf weken kwam tuinder Zwarts in een rollercoaster terecht. Na 50 jaar nam hij de moeilijke beslissing om met het familiebedrijf te stoppen en zo’n keuze is niet niks. De vele media aandacht heeft er in ieder geval voor gezorgd dat zijn verhaal gehoord is. Hij wil synoniem staan voor de moeilijkheden in de mkb markt vanwege de oplopende gasprijzen. “Veel mensen hebben het hierdoor zwaar, zitten er nog veel beroerder bij dan ik, denk aan een bakkerij of snackbar, het zijn niet alleen de glastuinbouwers. Ik heb zelf de regie genomen en ga van mijn oude dag genieten.”

Rare dag

Vrijdag 29 oktober was een rare dag voor de ondernemer. Om 16u sloot hij definitief de kasdeuren. Ook einde verhaal voor zijn vrouw Nelleke, die mede-eigenaar was en dochter Simone, die ook in het bedrijf werkte. Op deze laatste dag had Simone nog een leuke actie op Facebook gezet: iedereen kon voor 10 euro een bos a 30-40 gerbera’s komen plukken. De opkomst was groot en dat maakte een hectisch en emotioneel einde aan vijftig jaar ondernemen met ups en downs.

Wijs man

“Ik was 16 jaar en kwam met diploma van school. Mijn vader wilde dat ik naar de middelbare tuinbouwschool ging, maar ik wilde liever het vak leren door thuis te werken. In die tijd kweekten we nog tomaten en komkommers. Maar hoe ging mijn vader mij in loondienst betalen met ook thuis zeven kinderen die te eten moesten krijgen?” De heer Van der Post, oud medewerker van Alfa attendeerde Zwarts erop om een maatschap te starten. Want zover gaat de samenwerking tussen Zwarts en Alfa terug. “Mijn vader was een wijs man, hij breidde zijn kas uit en wilde dat we samen opnieuw startten, namelijk nu als bloementeler. En zo werden er 7 jaar lang (tros)anjers geteeld, maar de concurrentie uit Israël en Spanje deed besluiten om over te stappen naar gerbera’s.” In mei 1982 werd hiermee gestart. Helaas is door het vroegtijdige stoppen het 40-jarig jubileum net niet gehaald.

Scenario

De afgelopen weken kwamen er wel duizend scenario’s voorbij in het hoofd van Zwarts. “We hadden te maken met een serieus probleem. “De gasprijs steeg naar 1,11 euro in plaats van 0,12 euro. Dat maakt op jaarbasis een verschil van 600.000 euro.” Zijn hoofd zat vol rekenwerk met ‘wat als’ scenario’s, maar niet een kwam er positief uit. “Alles wees erop dat we in rond december zouden afstevenen op een faillissement. Het middelste scenario zou 200.000 euro verlies opleveren. Ik kwam hobbels tegen als onze afnemer Hilverda de Boer, waarvan wij hoofdleverancier zijn, ons zeventallig personeel én een investering van 80.000 euro.” Deze hobbels zijn inmiddels goed opgelost en ‘nu is het klaar, de stekker eruit!’ Zwarts gaat verder: “Ik zie het als een verslaafde: 50 jaar ondernemer en nu een cold turkey: vanaf morgen een nieuw leven. De coronacrisis heeft er ook ingehakt: in zes weken moesten we meer dan een miljoen bloemen in de container gooien.” Maar er is voor de nog altijd opgewekte en positieve ondernemer een stip op de horizon: “Onze kassen gaan mogelijk over een aantal jaar plaats maken voor woningbouw. Na overleg met de gemeente heb ik een tijdelijke vergunning gekregen om een deel van de kassen voor caravanstalling te gebruiken.”

Abrupt

Zwarts: “De laatste twee dagen waren heftig, vooral voor het personeel en met de 30 à 40 appjes per dag. Iedereen wil je nog een hart onder de riem steken. Eind november staat er nog een afscheidsetentje met het personeel gepland, waar ik erg naar uitkijk. Het is een abrupt einde, maar ik zie het wel als iets positiefs: je hebt nu ’s ochtends als je opstaat niet meer het heilige moeten. In de afgelopen 50 jaar word je geleefd door de handel, dat is nu klaar. Eindelijk tijd voor een langere vakantie. En een praatje maken doe ik sowieso nog als de caravans gebracht worden”, aldus Zwarts.

vlnr: kleinzoon Jens, Simone, Nelleke en Simon

Marina de Wit

Marina de Wit

Directiesecretaresse

088 2531149 | Directiesecretaresse


Meer over Marina