Banner

Ondernemer in Beeld: Röling Isolatietechniek

4 mei 2018 | Door:  Marina de Wit

Röling Isolatietechniek aan het Nieuwveens Jaagpad 131 ontwerpt en bouwt al ruim 30 jaar maatwerk koel- en vriescellen, stofdichte laboratoria, scheidingswanden en diverse andere oplossingen voor bedrijven en particulieren met als basis sandwichpanelen.

Het is maandagochtend en ik ga op bezoek bij een bedrijf dat al heel lang klant is bij Alfa. Röling  Isolatietechniek ligt vlakbij de brug van Vrouwenakker. Sinds vorig jaar december heeft Nico Röling de helft van zijn bedrijf aan zoon Nick overgedragen. Nico is trots op het enorme perceel grond dat hij in 2000 kocht en waar hij zijn bedrijf verder heeft kunnen uitbouwen. Als je het perceel oprijdt, ligt er op het buitenterrein een enorme opslag aan allerlei soorten en maten isolatiepanelen. In de grote loods liggen eveneens stapels panelen die klaar zijn voor levering of nog een halffabricaat zijn. Een aparte hoek is ingericht voor de metaalzetterij, waar twee machines hun werk doen om de panelen op maat en in vorm te maken. Een rustige plek in de polder, maar met dus een hoop bedrijvigheid. Al snel wordt duidelijk dat naast zijn bedrijf ook het warme gezinsgevoel bovenaan staat bij Röling. Het gezin Röling bestaat uit echtgenote Ria en hun drie zonen Nick, Mike en Tim. Nico zit al lang in de ‘isolatiebusiness’ en doet niet alleen regionaal goede zaken, maar ook internationaal timmert hij hard aan de weg.

Een stukje geschiedenis

In 1987 is het voor Röling einde dienstverband bij een bloemenexporteur en dat is het moment waarop het ondernemerschap gaat kriebelen. Hij start voor zichzelf en zet zich fulltime in voor klein onderhoud in de glastuinbouw. “Ik ben me gaan specialiseren in de bouw en het verplaatsen van koelcellen.” Het ondernemerschap werpt zijn vruchten af en drie jaar later huurt Röling een bedrijfspand aan de Visserstraat in Aalsmeer. In de jaren die volgen wordt Röling ook partner in de handel van sandwichpanelen, zetwerk, kunststof kozijnen en geïsoleerde bedrijfsdeuren. In 2000 komt zijn droom uit: het pand aan het Nieuwveens Jaagpad kan hij kopen, op een klein stukje na, dat koopt zijn broer, maar inmiddels is ook dat laatste stukje van hem. Intussen doet zoon Nick de tuinbouwschool en krijgt een stageplek bij een metaalzetterij. Nick (33): “Al snel kan ik met de machines lezen en schrijven en omdat het eenmansbedrijf ging stoppen, kwam de mogelijkheid om de machines te kopen. Een flinke investering, maar een metaalzetterij en isolatiepanelen zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar.” In het familiebedrijf heeft ook zoon Tim tijdelijk gewerkt, maar hij heeft inmiddels zijn eigen marketingbedrijf Daily Sirup in Amstelveen. Zoon Mike is voor 20 uur in loondienst i.v.m. afronding van zijn studie. Ria Röling doet de boekhouding en runt daarnaast ook haar eigen beautysalon Roses in de Kwakel. Een echt ondernemersgezin dus!

Wat maakt het bedrijf?

Röling (62): “Wij bouwen, leveren en monteren koel- en vriescellen voor de versmarkt, dus denk aan groente, fruit, vlees of vis. Dit doen wij voor grote horecabedrijven zoals Sligro tot de kleine bed & breakfasts, maar we bouwen ze ook voor de particuliere markt, denk aan luxe woningen of panelen voor tuinhuisjes of schuurtjes. Nick voegt toe: “Daar zit ook de kracht van ons bedrijf, om meer met de panelen te doen dan alleen te gebruiken voor koel- en vriescellen. De geïsoleerde sandwichpanelen bestaan uit een dikke isolatielaag en zijn tweezijdig voorzien van voorgelakt staalplaat. De panelen zijn modulair, dat wil zeggen dat ze in elkaar passen. Wij leveren snel, zowel de panelen als het zetwerk. Klanten weten ons te vinden.” Bescheidenheid siert Röling, maar hij moet toegeven ‘hij heeft een leuk bedrijf en hij maakt leuke dingen.’ “Hoe mooi is de vader-zoon relatie in mijn bedrijf!” Ook heeft het bedrijf een ruim assortiment aan occasion / B-keuze panelen. Dit is een van de redenen dat Röling de crisis van een paar jaar terug niet als crisis heeft beleefd. “De business liep gewoon door, alleen verkochten we iets vaker B-keuze panelen.” De toekomst? “De lijn doorzetten zoals ie nu gaat. Vorig jaar hebben wij bij een firma uit Berkel & Rodenrijs laboratoria gebouwd. De panelen zorgen ervoor dat de laboratoria stofvrij blijven. Een grote opdracht en weer iets geheel nieuws.”

Buitenland

De buitenlandse opdrachten zetten het familiebedrijf serieus op de kaart. “In 1989 zat ik al in Uganda en de afgelopen twaalf jaar ga ik tweemaal per jaar naar Suriname. Ik heb daar contacten via een visimporteur uit Nootdorp. Vooral met lokale mensen werken, dat maakt het werk extra leuk.“ Röling komt ook in landen als Noorwegen, Portugal, Ierland of Amerika. “Vaak hebben Nederlandse opdrachtgevers ons daar nodig voor het puur specialistische gedeelte.”

Sterk maatschappelijk betrokken

Röling: “Ik heb het goed met drie gezonde kinderen en wil graag dat anderen het ook goed hebben.  Daarom doe ik bijvoorbeeld het onderhoud van de bus van de voedselbank Uithoorn/De Kwakel. Ik ben ook lid van de Rotaryclub Uithoorn-Aalsmeer, die de organisatie van het Amsterdamse Bos Golf op zich neemt. Dit is een groot evenement met als goed doel De Nederlandse Hersenbank.”

Samenwerking Alfa

Vanaf de eind jaren negentig is Röling al klant bij Alfa. De goede langdurige relatie gaat over en weer. Röling vertelt: “In die tijd waren Els Brinks en Rene van Eekelen mijn contactpersonen. Mijn vrouw Ria is een fijne klant voor Alfa. Zij levert namelijk de boekhouding in hapbare brokken aan.  Vijf jaar geleden kwam klantbeheerder Paul Wijsman bij Röling in beeld. “Een gezellige vent en vooral de klik die hij met Nick heeft, waarschijnlijk omdat ze dezelfde leeftijd hebben. Qua communicatie is Paul prettig en het allerbelangrijkste is natuurlijk dat het vertrouwen  goed zit.” Naast jaarrekeningen heeft Alfa Röling ook begeleid in een lang traject van bedrijfsovername. “Goed dat jullie je specialisten in huis hebben. Bijvoorbeeld fiscaliste Miriam Timmer was nauw betrokken in dit traject en voor het testamentaire gedeelte zullen wij binnenkort een beroep doen op jullie juriste Iris Kranenburg.” Alfa verzorgt ook de boekhouding voor de bedrijven van Ria en Tim.

www.isolatietechniek.eu

Marina de Wit

Marina de Wit

Directiesecretaresse

088 2531149 | Directiesecretaresse


Meer over Marina