Banner

Ondernemer in beeld: Plexus Fysiotherapie

10 februari 2020 | Door:  Marina de Wit

Plexus Uithoorn is 1 september 2005 opgericht en is gevestigd in sportschool Plux en in Gezondheidscentrum De Waterlinie. De overige praktijken van Plexus zitten verspreid in Amsterdam. De inmiddels 56-jarige therapeut die van oorsprong uit Vinkeveen komt, zit als enige vennoot in beide maatschappen.

Hij werkt twee ochtenden in Amsterdam en de overige tijd in Uithoorn. Plexus Uithoorn biedt naast fysio-, sport-, manuele en oefentherapie ook op maat gemaakte pre- en postoperatieve revalidatie trainingen. Eind jaren tachtig startte Pieter Bas zijn loopbaan als therapeut. Hij vertelt: “In 1991 verhuisde ik van Amsterdam naar Uithoorn. Het begon allemaal heel eenvoudig: ik zette een behandeltafel op zolder neer en in de avond kwamen er wat klanten in de vorm van mijn nieuwe buurman die last van zijn rug had of zijn tante.” Het duurde niet lang of Pieter Bas stond twee à drie avonden per week achter de behandeltafel en was steeds minder in Amsterdam aan het werk. Nadat hij de kans kreeg om een fysiopraktijk in Uithoorn over te nemen, kreeg zijn carrière als manueel therapeut in Uithoorn een boost. Hij raakte steeds enthousiaster en de ondernemerszin kwam naar boven. Hij deed de stoute schoenen aan en schreef een brief naar het toenmalige in aanbouw zijnde Amstelhof en zette daar vervolgens met zijn collega de fitness op en bouwde de fysiotherapie verder uit. Inmiddels is hij met de exploitatie van fitness gestopt.

Traumanetwerk

Bij Plexus Uithoorn werken acht therapeuten en in Amsterdam nog eens negen. “Bij Plexus richten wij ons als orthopedisch fysiotherapeut met name op gewrichten en spieraandoeningen. Wij behandelen klachten aan knieën, schouders, rug, nek of een spierscheuring. Vaak spelen RSI en stress een rol of ontstaan klachten door het beoefenen van een sport. De laatste tijd zie je steeds vaker mensen met artrose: een reumatische aandoening die veel boven de vijftig voorkomt. Dit komt vooral door hoe wij ons leven leiden: veel zitten, stress en (te) weinig bewegen. De verwachting is dat artrose de komende jaren exponentieel toeneemt. Artrose wordt steeds vaker met succes conservatief behandeld en mocht er uiteindelijk toch een nieuwe heup of knie nodig zijn, is er ook geen man overboord. Vroeger kon men met knie- of heupproblemen daarna niet meer sporten. Tegenwoordig zie je dat patiënten na zo’n operatie weer heel veel kunnen met een nieuwe heup of knie.” Plexus behandelt geen hele jonge kinderen en mensen met neurologische klachten zoals MS of Parkinson.

Het Plexusteam maakt ook deel uit van een traumanetwerk van de VUmc, gespecialiseerd in het revalideren van complexe traumapatiënten. Sinds een paar jaar geeft Plexus ook advies en medische begeleiding aan Jong Oranje, de jonge talentvolle schaatsploeg. Pieter Bas: “Dat doet mijn collega Stefan Verheijen. Maar ook aan freestyle snowboarders, kickboksers, diverse atleten en bijvoorbeeld bobsleeër Ivo de Bruin die inmiddels van Uithoorn naar Canada is verhuisd.” Pieter Bas is verder al twaalf jaar betrokken bij hockeyclub Qui Vive en Plexus zelf heeft goede contacten met een flink aantal sportverenigingen in en rond Uithoorn. Een sportief en dynamisch bedrijf dus.  

Zelfmanagement

De laatste jaren ziet Pieter Bas een positieve ontwikkeling binnen de fysiotherapie. “Fysiotherapie zit steeds minder in de aanvullende pakketten. Als patiënt moet je dus zelf goed bepalen wanneer je gaat en wat je vraag gaat zijn; zelfmanagement. Je hebt meer grip op je eigen situatie, je gaat er bewuster mee om. Mooie ontwikkeling: minder betalen, meer genieten. Bij knieklachten word je bij ons bijvoorbeeld gelijk naar de juiste behandelaar gestuurd: de juiste mensen op de juiste plek. Goede informatie is essentieel: hoe kies je goed bij een hernia of bijvoorbeeld burn-out? Je ziet steeds meer regionalisering: de eerstelijnszorg goed neerzetten.” Een belangrijke rol hierin speelt de FZA. Dit is een stichting van bijna alle fysiotherapeuten in de regio Amstelland. In Uithoorn bestaat de Stichting Uithoornse Fysiotherapie. Hiervan is Pieter Bas al een paar jaar voorzitter.

Plexus en Alfa

“Voor Alfa zaten wij bij een groter accountancy kantoor. Als je daar een vraag neerlegde, moesten er eerst vijf personen intern overleggen. Bij Alfa zijn de lijnen kort”. Plexus heeft geregeld contact met klantbeheerders Stephan de Groot en Eric Knipping en fiscalist Miriam Timmer. “Zij denken altijd oplossingsgericht en hebben een down-to-earth houding. Ik ervaar ze als prettige specialisten”, aldus Pieter Bas.

Marina de Wit

Marina de Wit

Directiesecretaresse

088 2531149 | Directiesecretaresse


Meer over Marina