Banner

Ondernemer in beeld: Norway Coatings

24 mei 2019 | Door:  Marina de Wit

Norway Coatings is importeur van Jotun Decorative producten. Sinds 3 jaar zwaait Bas Jessurun de scepter, althans nu met de helft van de aandelen in handen is hij verantwoordelijk voor de dagelijkse distributie van de Jotun houtbeschermingsproducten in de Benelux en Noord-Frankrijk. Jotun is een Noors bedrijf in verf en coatings dat wereldwijd in meer dan 100 landen opereert en een kleine 10.000 werknemers heeft.

Opvolging

Jessurun (38) is een ambitieuze jonge ondernemer. Hij groeide op in de Zaanstreek en ging na zijn HBO management, economie en recht en universitaire opleiding bedrijfseconomie werken bij IBM als ICT projectmanager. Na 8 jaar kwam Norway Coatings op zijn pad. Zijn tante Anja Jessurun stond toen nog aan het roer van deze zelfstandige distributeur, bekend om zijn ‘hoge kwaliteit houtverf en dekkende en transparante beitsen die voor een lange bescherming zorgen.’ Zij vestigde haar bedrijf ruim 35 jaar geleden in Haarlem, vervolgens Utrecht en vestigde zich in 2017 op de Vaalmuiden 9 in Amsterdam, waar ook logistiek inhouse kon worden geregeld. Jessurun: “Anja wilde nadenken over haar opvolging. Wij zijn close met de familie en ik kwam in beeld. Ik heb eerst duidelijk nee gezegd. Mijn zoon en dochter waren toen nog 1 en 4 jaar oud en het voelde niet als het juiste moment in mijn leven om een stap te wagen. Echter een jaar later vroeg ze me weer, maar nu ging ik mee naar de Jotun fabriek in Noorwegen en met klanten praten. Ze wilde me laten ervaren waartegen ik ‘nee’ zei.” Jessurun raakte overtuigd en zegde zijn baan op. “We hebben gezamenlijk afgesproken dat ik in loondienst begon. Wordt het niks, dan kun je gemakkelijk uit elkaar.” Maar het werd wel wat en sinds een jaar is hij directeur. “Anja kan goed loslaten. Ze geeft me alle vertrouwen en ruimte. Samen gaan we maandelijks door de cijfers. Ik heb geen dag spijt, heb als ondernemer veel vrijheid, het is kneiterhard werken maar leuk werk, ik heb onwijs veel geleerd en in 3 jaar een flink netwerk opgebouwd met leuke en inspirerende relaties.”

Onderscheidend

Norway Coatings richt zich op de professionele markt, gericht op groothandelaren en schildersbedrijven. “Jotun is gespecialiseerd in houtbeschermende verf voor uitdagende klimaten zoals zout water, sneeuw, water en wind. De lange onderhoudscyclus, kwaliteit van het product en het imago van het van het merk zijn zeer sterk. Met de focus op houtbescherming, bieden wij een onderscheidend productrange. De producten worden onder meer gebruikt voor houtgevelbekleding, rabatwerk of blokhutten voor de consument. Het mooie van de verf is dat deze mee rekt met de werking van hout. Bij bijvoorbeeld een vuren plank die werkt, klapt de traditionele lak eraf. Jotun verf niet, die is elastisch.” Scandinavische producten lopen voor op gebruik van duurzaamheid. Met het Scandinavische ecolabel zijn ze het groenst in hun soort en ook qua onderhoud hoeft er minder vaak geschilderd te worden.

Nichemarkt

Jessurun reist een aantal maal per jaar naar Noorwegen en neemt dan grote schildersbedrijven en groothandels mee. “Wij hebben vier man inclusief mezelf in de buitendienst lopen en zes in de binnendienst en magazijn. We zijn een leuk informeel, nuchter en klein team van jonge mensen die hier allemaal lang werken en elkaar veel gunnen en voor elkaar door het vuur gaan. Over het algemeen ben ik ongeveer vier dagen ‘op de baan’ met klanten en een dag op kantoor, zo sta je midden in de markt. Wij bieden altijd commerciële en technische ondersteuning naar onze klanten. Jotun is binnen de Benelux nog relatief onbekend: je vindt de verf niet in winkels als bijvoorbeeld de Gamma, wat een bewuste keuze is om de exclusiviteit van het merk te waarborgen.” Publiciteit gaat via sociale media, samenwerking met de groothandels en door samenwerking in blogs en vakbladen. “Het product is tevens goed toepasbaar voor particulieren, je ziet door de opkomst van de online verfmarkt dat het merk ook voor de particulier beter vindbaar wordt. ” Voor de toekomst ziet Jessurun mogelijkheden in uitbreiding van het aantal producten binnen de Jotun product protfolio, vooral op het gebied van interieurverven liggen er zeker kansen.“ Tevens liggen er in Noord-Frankrijk nog kansen, de afzet is eigenlijk te klein en het gebied is groot.”

Alfa denkt actief mee

Norway Coatings maakt een forse groei door met ieder jaar dubbele cijfers op het gebied van houtbeschemingsproducten. Sinds vorig jaar is het bedrijf klant bij Alfa. Ik ervaar een prima samenwerking, snelle reacties, korte lijntjes en actief meedenken. Onze financiële controller kende mijn klantbeheerder Frank Hogerwerf al, dus zij werken uitstekend samen. Daarnaast verzorgt Marouska van der Hoorn onze salarisadministratie. Zij is lekker scherp en zit goed in de wedstrijd.”

Marina de Wit

Marina de Wit

Directiesecretaresse

088 2531149 | Directiesecretaresse


Meer over Marina