Banner

Ondernemer in beeld: Melvin Kool van Elvacenter B.V.

17 mei 2022 | Door:  Marina de Wit

Hij is enthousiast, creatief en commercieel en zoals hij zelf toegeeft ‘een druk persoon, geen vlekkeloze schooltijd achter de rug en niet in de wieg gelegd om in loondienst te werken’. Maar toch al zover geschopt dat deze jonge ondernemer Melvin Kool zich algemeen directeur mag noemen van een bedrijf dat recent gefuseerd is met een Belgische partij. Het bedrijf, dat tegenwoordig Elvacenter B.V. heet (voorheen Kool Elevator Parts B.V.), is het centrum voor lift- en roltraponderdelen en technische ondersteuning en telt dertien werknemers. Hoe fikste Melvin dit?

Koppelen

Melvin vertelt: “Vier jaar geleden kreeg mijn vader een idee. Hij was toen twintig jaar actief in de liftenbranche en kreeg een klus die hij leuk vond! Klantbeheerder Tomas van Zeijl van kantoor Alfa Naaldwijk was ooit stagiair bij mijn vader en bood hem aan te helpen met het financiële gedeelte.” Zoon Melvin ging de verkoop in. Melvin gaat lachend verder: “Als 18-jarige verkoper op klantbezoek gaan in een liftenwereld waar de gemiddelde medewerker in de vijftig is, maakte dat ik niet altijd serieus genomen werd.”

Na 3 jaar kwam Melvin in contact met de Belgische firma Elvaparts NV, waar net een nieuwe directeur zat die wilde uitbreiden. Melvin: “Wij leveren kleine onderdelen en de Belgische firma groot materiaal zoals machines in de liftenbranche. Een mooie combinatie om te koppelen!” Na een aantal gesprekken werd besloten om de afzonderlijke ondernemingen samen te voegen om daarmee de slagkracht te vergroten. “Maar voor deze fusie hadden we wel een adviseur en jurist nodig om de samenvoeging te begeleiden!” vervolgt Melvin. “Het proces heeft een half jaar geduurd. Onder andere kwam daar de Nederlandse en Belgische wetgeving bij kijken. Alfa heeft ons goed geholpen! Ik was bang om domme vragen te stellen, maar Alfa bleef vriendelijk en gaf duidelijke uitleg in Jip en Janneketaal.”

Nu de fusie een feit is, is Melvin een van de twee directeuren en waar zijn partner zich vooral met de cijfertjes bezighoudt, gaat Melvin voor het creatieve proces zoals personeel, sales en marketing.

Ontzorgen

Elvacenter B.V. is gevestigd in Monster en klant bij Alfa Naaldwijk. “Sinds 7 maart zijn we gefuseerd en ook kort geleden overgegaan op hun systeem en werken we aan een gezamenlijk plan.” Elvacenter levert lift- en roltraponderdelen en verleent technische hulp aan onderhoudsfirma’s in de Benelux, Scandinavië, Europa en Amerika. Melvin: “Wij willen onze klanten ontzorgen, iets betekenen voor mensen door een lange termijn relatie aan te gaan en van elkaar te blijven leren. Wij nemen graag werk uit handen en leggen de focus op goede service en nauw klantcontact.”

Atypisch

Voor Alfa was de fusie tussen de Nederlandse en Belgische partij een atypische transactie, die begeleid werd door Alfa Consultants. Adviseur Stephan de Groot en senior juridisch adviseur Mohamed Loukili waren van het begin tot het einde betrokken bij het traject. Mohamed legt uit: “Het bijzondere aan deze transactie waren voor mij de juridische fijne kneepjes die komen kijken bij een dergelijke fusie en het geluk dat wij met de klant snel praktische oplossingen konden vinden. Voor het proces maakt het zeker uit dat de partijen na de juridische handelingen nauw gaan samenwerken en een gezamenlijk belang hebben in een soepel en voortvarend proces.”

DFK netwerk

“Naast de risico’s en uitdagingen die altijd spelen in dergelijke fusies, moest er ook gelijk een goede basis worden gelegd voor een succesvolle samenwerking” voegt Stephan toe. “Doordat de ondernemers achter Kool en Elvaparts vooraf en tijdens het proces al goed hebben nagedacht over de te volgen strategie na de fusie, konden we in het proces ook snel komen tot goede afspraken”, Mohamed voegt daar aan toe: “Dit maakte het proces dynamisch, leerzaam en uitdagend. Daarbij deed een lokale (Belgische) partij vanuit het DFK netwerk het boekenonderzoek naar de Belgische onderneming. Belangrijk voor ons is ervoor te zorgen dat eventuele risico’s in kaart worden gebracht en het adviseren van de klant hoe met deze risico’s om te gaan en op welke wijze de juridische documentatie eventuele risico’s kan ondervangen.”

Alfa biedt haar klanten praktische oplossingen zonder het nodeloos ingewikkeld te maken. Door  de fusie is een sterke speler ontstaan die wil uitgroeien tot hét centrum voor lift- en roltraponderdelen en technische ondersteuning. Met de energie van Melvin wordt dit ongetwijfeld een groot succes!

 

Marina de Wit

Marina de Wit

Directiesecretaresse

088 2531149 | Directiesecretaresse


Meer over Marina