Banner

Ondernemer in beeld: Kevin Weijers

2 november 2018 | Door:  Marina de Wit

Nieuwe idee├źn concreet krijgen? Complexe zaken klein en simpel maken? Beter samenwerken door gedrag te veranderen? Kevin Weijers inhuren voor een lezing?

Dat kan, tenminste als hij nog ruimte over heeft in zijn agenda. Want deze Chief exploration officer van Around the World in 80 Experiments gaf gymles op een middelbare school in Kaapstad, deed verslag op Hitz.FM, dé radiozender in Maleisië, maakte wijn op Sicilië, sjeesde voor een marketingcampagne met een 4x4 jeep door Costa Rica en maakte een infographic voor een voetbalclub in Singapore. Experimenten met een sociaal karakter. En dan blogt hij nog en houdt inspirerende lezingen over de hele wereld. Binnenkort reist hij af naar Johannesburg voor een Spin off experiment van een nieuw bedrijf, staat hij tijdens een congres in Milaan op het podium voor 40 internationale HR-directeuren en praat hij  einde van dit jaar voor 500 man op het jaarcongres van G-Star. Nieuwsgierig geworden wie deze  bevlogen, creatieve duizendpoot is?

Pingpongen

Kevin Weijers (30) komt uit Lisse en woont 6 jaar in Leiden. "Ik was 16 toen ik van de HAVO kwam. Te jong voor de politieacademie", begint hij. Na zijn HBO-studie Veiligheidskunde werkte hij voor de gemeente Amsterdam en werkte samen met de politie in de regio Holland-Midden. "Op zomaar een werkdag merkte ik dat ik een derde van de tijd kwijt was aan e-mails, een derde aan vergaderen en slechts de overige tijd bezig met ideeën op papier zetten. Ik werd treurig van het idee om dit tot mijn 80e te moeten doen. Met name de e-mails stoorde mij. Ik zag het als pingpongen met je collega’s. En zo startte Weijers het ‘emaildieet’: drie maanden lang slechts eenmaal per dag mail checken en driemaal per dag versturen. Deze periode gaf hem de ruimte om creatief na te denken over communiceren en samenwerken. Zoals Kevin zelf aangeeft, is hij nieuwsgierig van aard. ‘Samenwerken kan anders, dat zit ‘m vaak in gedrag. Maar hoe benader je dan een collega? Bijvoorbeeld via SMS. Al wrdt SMS niet vaak meer gebruikt, het is ideaal als iets spoed heeft. Je antwoord is korter en bondiger. Conclusie emaildieet? Heb ik veel gemist? Nee, dat valt echt reuze mee."

Infographic

Het emaildieet was aanleiding om te gaan bloggen om ervaringen te delen en een eerste lezing tijdens de TEDxBreda conferentie in 2014 te houden, nog wel in gebrekkig Engels. Hoe ga je van 40 naar 10 uur werken? Wat is echt je werk? En werk je effectiever?" Weijers nam ontslag bij de gemeente en wilde de wereld gaan verkennen. "Hoe wonen en leven mensen daar? Ik wilde helpen en experimenteren om een complex probleem simpel te maken." Zo vertrok de avonturier op 3 december 2015 met rugzak naar Hanoi. Zijn nieuwe experiment De Wereld Rond in 80 Experimenten was begonnen. "In 50 landen een week lang een bedrijf helpen in ruil voor eten en onderdak. Met als kernconcept: iets veranderen. Wat weet ik ook niet, dat ontdek ik ter plekke. Vaak weet je niet hoe je iets moet bereiken. "Voor spontaniteit en creativiteit is meestal weinig ruimte over als je alles dicht plant. Hoe maak je iets groots klein? Een vriend van mij woont in Singapore en werkt bij een voetbalclub. Ik vroeg hem welk werk hij saai vond en welke ideeën hij in zijn hoofd heeft, waar hij niet aan toekomt. Ik heb voor hem een sponsormagazine eenvoudiger gemaakt door een Infographic voor de sponsors te maken. Met nog slechts drie keuzes is een ingewikkeld boekwerk niet meer nodig."

Perspectief

In Kaapstad ontmoette Weijers Hannah, die gymles gaf op een school in een township. "Daar kwam ik erachter dat de focus vaak ligt op wat niet mag. Die kinderen hoorden dat de hele dag: niet roken, niet met verkeerde vrienden omgaan, niet te laat komen. Hannah draaide het om: wat mogen de kinderen wel? Ze vroeg de kinderen wat ze zelf wilden doen tijdens de gymles, en de kids leefden helemaal op. Het is fascinerend wat je kunt bereiken als je iets vanuit een ander perspectief durft te bekijken." Bij Weijers draait alles om samenwerken, cultuur, idee, uitvoeren. "De menselijke kant is belangrijk, spelen met gedrag, ontdekken wat voor wie werkt."

Lezingen

Wordt er ook nog geld verdiend? "Jazeker, ik geef zeker 60 lezingen per jaar. Gelukkig is mijn Engels inmiddels op niveau en kijk ik per lezing welk verhaal past." Bijvoorbeeld de 21 Dagen Niet Klagen Challenge. "Niet klagen, niet schelden en niet roddelen. Best confronterend voor de meeste mensen. Haal je dit de eerste drie dagen heb je al winst. Ik werk met een bandje om je pols, anders kun je niet starten. Breek je de regel, dan wissel je van pols en begin je opnieuw. Ik heb 2000 bandjes laten maken, maar je kunt net zo goed een hoed opzetten, het gaat om het idee."

Samenwerking Alfa

Klantbeheerder Nienke Heijne is bij Alfa Aalsmeer zijn aanspreekpunt. "Ik vind haar echt een topper. Nienke helpt mij met basic zaken als de jaarrekening. Ik heb daar geen verstand van en het leidt mij alleen maar af. Laatst kocht ik bijvoorbeeld een auto, kan dit dan beter privé of zakelijk? Nienke gaat dit gelijk uitzoeken en geeft snel response. Een proactieve houding, daar houd ik van! En ik vertrouw haar blindelings", aldus Weijers.

www.kevinweijers.nl

 

 

 

 

 

 

Marina de Wit

Marina de Wit

Directiesecretaresse

088 2531149 | Directiesecretaresse


Meer over Marina