Banner

Ondernemer in beeld: Elvira Brouwer van Loose Florals

12 oktober 2021 | Door:  Marina de Wit

Bloemenzeeplafonds, flower walls, lange dinertafels aangekleed met bloemen of gedecoreerde etalages: niks is te gek voor onderneemster Elvira Brouwer. Met haar bedrijf Loose Florals schittert ze met haar bloemenkunst op bruiloften en events en bepaalt zij mede het succes ervan door het juiste gevoel moeiteloos te vertalen naar bloemen.

Los, vrij, rebels. Daar staat Loose Florals voor. En natuurlijk bloemen: heel veel bloemen, want dat is waar het in het jonge bedrijf om draait. De 33-jarige moeder van twee kinderen heeft in een korte tijd grote stappen gemaakt: van bedrijfsleidster in een bloemenzaak, via de keukentafel bloemen voor bruiloften verzorgen tot ‘bloemenkunstenares’ voor hoogwaardige merken die events organiseren. Dit kan op een internationaal event zijn, een modeshow of een grootse bruiloft.

Ondernemend

Leer je Elvira kennen, dan ervaar je haar als een tikkeltje chaotisch, enthousiast, creatief, uitgesproken, maar vooral ondernemend. Elvira vertelt: “Het begon 4 jaar geleden. Ik verzorgde in een kas voor een bruiloft van een internationaal gezelschap een creatie van hangende bloemen. Ik ging er samen met een fotograaf naartoe. De foto’s die hij maakte, nam ik mee naar een beurs en hiermee verkocht ik maar liefst veertig andere bruiloften! Maar toen gooide corona roet in het eten. Bruiloften werden uitgesteld. Tijdens corona heb ik mijn bedrijfsnaam van Bloemenkeuken naar Loose Florals veranderd.” Hoe gaat zij te werk? “Ik bespreek met het bruidspaar hun wensen. Vragen als ‘wie zijn ze’ en ‘hoe hebben ze elkaar leren kennen?’ zijn bepalend voor de bloemenaankleding. Uiteraard kijk ik ook naar de soort locatie en hergebruik van de bloemen tijdens de ceremonie, wat beter is voor natuur én je portemonnee. Ik regel eigenlijk de complete aankleding: van het welkom tot aan het feest. Zo heb ik bijvoorbeeld de bloemen voor een weekendbruiloft op Texel verzorgd, maar ook de bloemen voor een Joodse bruiloft op meerdere locaties. September is de topmaand van bruiloften.”

Academie

Naast floral art heeft Elvira ook de Loose Florals Academy opgericht, waarin zij met liefde en overgave andere bloemisten inspireert om met bloemen aan de gang te gaan. Elvira: “Ik heb mijn bloemenopleiding aan het Wellant College in Aalsmeer gevolgd, waar ik trouwens nu nog steeds examinator ben. Op de academie laat ik andere bloemisten vooral voelen dat het veelal om beleving draait. Met bloemen prikkel je vier van de vijf zintuigen.” Elvira wil steeds meer de focus op haar academie leggen. “De academie is nu steady. Voor kleine groepjes organiseer ik een bloemenretraite: een heel weekend op een mooie locatie. Van de start tot het eind worden ze creatief geprikkeld: foto’s op locatie maken, inzet van social media, Instagram strategie verkoop, hoe je met simpele voorbereiding geld bespaard, de afwerking van een bloemwerk en op de laatste dag wordt alles toegepast.” Elvira benadrukt dat in haar beroep de inzet van sociale media essentieel is. Zelf heeft ze een actief Instagram account waarop ze zoveel mogelijk plaatjes met haar volgers deelt.

Out of the box

De onderneemster vertelt dat haar coaching al vruchten heeft afgeworpen. “Een van mijn leerlingen was binnen een half jaar fulltime bloemist en een ander mocht gelijk voor een bruiloft naar Dubai. Ik ontvang bloemisten uit het hele land, ook vanuit België. In Nederland heb je de bloemsierkunst opleiding, in België is het vak vrijer, maar een goede technische basis is een must! Ik vind wel dat je een klant goed kan dienen door out of the box te denken, niet via een schoolsysteem.” Hoe ontstaat zo’n gedachte dan? “Ik krijg in een ruimte een bepaald gevoel, dat vanuit een diepe kern ontstaat, vanuit mijn tenen. In liefde zit bijvoorbeeld pijn of angst, dat lijntje moet je voelen. Vervolgens probeer ik dat gevoel te vertalen naar bloemen. Laatst had ik bloemen voor een begrafenis verzorgd, ik zag tijdens de plechtigheid hoe een jongetje zijn vader miste, ik voelde zijn intense verdriet, hier doe je het voor.”

Kaders

Elvira heeft ook een opdracht voor Swaroski Antwerpen gedaan. “Tijdens de lancering van hun sieradenlijn heb ik met bloemen het event versterkt. Je zit wel vast aan het thema en bepaalde kleuren, maar je moet het zien als een geheel.” Ook heeft Elvira opdrachten gedaan voor de kledingmerken Yaya en We Fashion. “Bij de presentatie van de springcollectie van We Fashion heb ik mooie bloemenwolken gecreëerd.” Haar vaste klanten zijn weddingplanners en haar event designer. “Je werkt dan binnen vaste kaders. Ik zie juist wel kracht in het op maat leveren.”

Contrasten

Elvira ervaart weinig concurrentie. “Ik gebruik uitsluitend bloemen en werk het liefst met grote contrasten en veel kleurvariatie. Donkere en lichte kleuren versterken elkaar. Zwart komt vaak terug.” Elvira koopt in op de Bloemenveiling. Sinds kort is haar man Lennart ook zijn eigen bedrijf gestart onder de naam Loose Florals Fotografie. “Als fotograaf is Lennart betrokken bij mijn werk, maar ook bij wat er allemaal logistiek moet worden georganiseerd.” Elvira woont met haar gezin in Nieuwersluis, maar ziet een andere toekomst voor zich. “Een boerderij in Groningen met pluktuin, het telen van rozen, zelfvoorzienend zijn met moestuin, de academie in schuur, kortom alles onder een dak, zodat het cirkeltje rond is. Een mooie droom, maar die nog wel even op zich laat wachten.

The A(lfa)-team

Elvira is 3 jaar klant bij Alfa. “Met klantbeheerder Vivian Fransen heb ik veelvuldig contact. Ik ben blij met haar! Zij tikt op je vingers en houdt je bij de les. Ze zegt vaak: “Kom op Elvira, er moet geld verdiend worden.” Naast Vivian heeft Nick Sijmons het nieuwe factuursysteem Moneybird geïnstalleerd waardoor zij gelijk inzicht heeft in al haar facturen. “Het voordeel met Moneybird is dat offertes online ondertekend worden en betalingen via een QR of Ideal link direct uitgevoerd kunnen worden. Ook is de webshopkoppeling voor de onlinecursussen makkelijk te doen via Moneybird in combinatie met Mollie Payments en ontvangen klanten direct al hun facturen geautomatiseerd samen met de bevestigingen via Moneybird.” Tjeerd van de Polder heeft de algemene voorwaarden voor Elvira opgesteld. “Van webshop leveringen en events tot fotografie en coaching heeft Tjeerd in de voorwaarden meegenomen. Daarbij adviseert Tjeerd in coronabeleid dat impact heeft op de levering of annuleringen van opdrachten. The A(lfa)-team staat onder speed dail voor het geval ik een dringende vraag heb! Zo blij met ze, door dit team wordt het ondernemen makkelijker en leuker! 

www.looseflorals.com
www.academy.looseflorals.com
https://www.instagram.com/looseflorals_/ 
https://www.facebook.com/loosetalesofflorals 
Voor informatie: info@looseflorals.com of T: 0630483652 

 

Marina de Wit

Marina de Wit

Directiesecretaresse

088 2531149 | Directiesecretaresse


Meer over Marina