Banner

Ondernemer in beeld: camping Everstein

12 augustus 2019 | Door:  Marina de Wit

De gezinscamping Everstein ligt aan de Lekdijk in de provincie Utrecht, vlakbij Vianen in een prachtig bebost gebied aan de Hagesteinse plas. Je kunt je tentje er voor een nacht opzetten, een seizoensplek voor een aantal maanden huren of nog langer verblijven in een luxe chalet. De camping wordt gerund door Kees (59) en zijn vrouw Han (59) van Soest. Het seizoen loopt van mei tot en met september.

Het is vrijdagmiddag, 19 juli, 22 graden en zonnig. De zomervakantie is ook begonnen voor het midden van het land. De boog staat strak. Zo ervaart Han de komende weken. Want met 1000 tot 1200 gasten zit de camping bommetje vol. Als aanspreekpunt staan ze 24/7 klaar voor hun gasten. Han: “Denk aan vragen als een gasfles die leeg is of een douchemuntje halen. Sinds kort hebben wij wel tijden ingesteld. Je moet ook rustig kunnen eten.” Zij krijgen hulp van haar vader en oproepkrachten, die afwisselend de receptie bemannen. Han en Kees zijn 35 jaar getrouwd, hebben twee kinderen van 31 en 27 jaar en wonen op de boerderij bij de camping.

Het terrein wordt bewaakt door hond Djuno en naast hun voordeur is de kinderboerderij met geitjes en fazanten. Kees komt van oorsprong uit Aarlanderveen en Han is Hagesteinse. Kees: “Mijn oom had vroeger een camping in Nieuwkoop, waar ik hem hielp. Daarna is hij hier begonnen op het boerenland. Van oorsprong was de camping groter. Beetje bij beetje heb ik het beheer overgenomen. Inmiddels zijn we 35 jaar verder en is de camping een stuk luxer geworden. Het toilet zat vroeger bijvoorbeeld in de houten schuurtjes. Sinds 2016 staat er een luxe toiletgebouw, waarbij Alfa ons destijds heeft geadviseerd rondom de financiering.”

Waterspeeltoestellen

Op camping Everstein staan 50 stacaravans/chalets en er zijn 60 seizoensplekken voor caravans en 40 losse plekken. Kees: “En dan hebben we de dagjesrecreanten, die komen zwemmen en luieren op de strandjes en zonneweides rondom de plas. Zij komen vooral voor het kraakheldere, schone water, wat ook duikliefhebbers aantrekt.” De plas is uit een zandafgraving ontstaan en is tot 25 meter diep. De camping beschikt over een eigen vulstation. Maar dat niet alleen. In het water liggen ook verschillende waterspeeltoestellen. Han vult aan: “Hier in de omgeving staat de plas bekend als ‘de Put van Hagestein’. De speeltoestellen zijn echt een trekpleister, maar waren een flinke investering.”

Sociale controle

De camping beschikt over vele faciliteiten. Het eetcafé en de ijskiosk worden verpacht. Han: “In het hoogseizoen is er animatie voor de kinderen: spooktochten, foute party’s en T-shirt schilderen. Onze gasten komen uit Amsterdam, Lisse, Tilburg maar ook vanuit ’t eigen dorp of zelfs backpackers uit Zweden.” Kees gaat verder: “Je ziet op de camping een verschuiving van nieuw bloed, nieuwe generaties die komen. 95% van de gasten boekt bij vertrek alweer voor het volgende jaar. Sociale controle is belangrijk en goed geregeld. Er wordt op elkaar gelet en houdt men zich niet aan de regels, mag men het terrein niet meer op. Er is wel eens een incident, maar dat is overal, daar letten wij goed op.” In de winter vindt er op het terrein, 52 hectare, groot onderhoud plaats. Er is ook een speeltuin, pingpongtafel en jeu-de-boulesbaan.

Regeltjes

Han: "Ik zal mijn kinderen nooit aanraden om ondernemer te worden. Je hebt met zoveel regeltjes te maken.” En ze heeft zelf helemaal niks met kamperen, terwijl Kees zijn werk als hobby ziet. “Laat mij maar lekker op een strand liggen met een cocktail. Vroeger heb ik ook geskied. Ik ben echt niet van in een tentje liggen”, lacht ze. “Bij Kees moet ik echt ervoor zorgen dat hij ’s ochtends niet voor half acht al in de weer is met van alles en dat hij ’s avonds op tijd stopt. Kees draagt altijd een lange broek, hoe warm het ook is, dat vindt hij bij zijn rol als beheerder passen. En hij heeft zelf nog helemaal nooit in de plas gezwommen”, merkt ze op.

Saamhorigheid

Monique Baard (56) uit Vianen is net de ontbijttafel aan het opruimen. Al 25 jaar kampeert ze bij Everstein. Saamhorigheid draagt ze als reden aan dat ze hier al een kwarteeuw vertoeft. “De mensen helpen elkaar, kennen elkaar, het is gezellig! De plas is wonderschoon, die heeft mijn hart gestolen. Als de kerstboom eruit gaat, gaat mijn gedachte gelijk richting de camping.” Monique woont in een flat in Vianen en staat vier maanden met haar man op de camping. “Alle ruimte heb je hier. Het zijn grote plekken.” Ze staan met hun caravan op het trekkersveld, dat zij als voordeel ziet. “Telkens ontmoet je andere mensen. Ik vind het heerlijk om in de plas te zwemmen. Ik ken Han en Kees goed. Regelmatig is er bingo of een dansavond in het café. Maar een wijntje maakt mij ook gelukkig.”

Samenwerking Alfa

Camping Everstein is al meer dan 25 jaar trouwe klant bij Alfa en dat ‘bevalt prima’. Sinds een jaar is Saskia Janmaat als klantbeheerder het aanspreekpunt voor de familie Van Soest. “Voor Saskia hadden we contact met Paul Wijsman en Frank Hogerwerf. Dan weet je wat voor vlees je in de kuip hebt. Bij een nieuw contactpersoon is dat even aftasten, maar het contact verloopt uitstekend met haar. Eenmaal per jaar gaan we met Alfa uiteten", aldus Han.

www.campingeverstein.nl

Marina de Wit

Marina de Wit

Directiesecretaresse

088 2531149 | Directiesecretaresse


Meer over Marina