Banner

Innovatie in de accountancy

28-06-2021 | Door:  Gabriële Lether

Op 21 en 22 juni 2021 vond de Accountancy Expo plaats. Dit keer niet op een fysieke maar wel een digitale beursvloer! Vanuit Alfa Accountants en Adviseurs was onder andere Rutger van den Noort aanwezig. Hij neemt jou mee in de ontwikkelingen die hem opvielen.

Vaak kwam de uitnodiging al voorbij maar dit keer lukte het Rutger van den Noort om zelf aanwezig te zijn bij de Accountancy Expo. Het is een tweedaags evenement waarbij nieuwe tools, innovaties en systemen voor accountants en boekhouders aan de markt wordt gepresenteerd. Eigenlijk vond het evenement in het voorjaar 2020 plaats. Deze is toen door corona uitgesteld. Dit jaar deden ze het anders door geen klassieke expo te organiseren maar een interactief online evenement.

Innovatie in boekhouding

We zien het al jaren; het digitaliseren van de boekhouding maar nu lijkt het toch in een stroomversnelling te komen. Door wetgeving als PSD2 wordt het mogelijk voor andere partijen om nieuwe tools te ontwikkelen. Hierbij zien we dat er diverse tools zijn ontwikkeld die aansluiten op de taal van de ondernemer en niet alleen die van de boekhouder.

Het is dan ook duidelijk dat we groeien naar een nieuwe vorm van samenwerken tussen de accountant en de ondernemer. Laten we spreken van een hybridevorm. Door de komst van cloud-boekhoudpakketten kunnen we gemakkelijker apps downloaden en koppelen aan de diverse systemen.

Data-analyse

Vergeet niet dat de boekhouding niet alleen nodig is voor het opstellen van de jaarrekening of andere ‘moetjes’. Het geeft ook veel inzicht in jouw bedrijfsvoering. Door in een hybride vorm te werken, gaan we ook efficiënter werken. Doordat de boekhouding meer up-to-date is, is er ook een betere mogelijkheid om niet alleen met een jaarrekening achteruit te kijken maar ook meer vooruit te kijken.

Alfa Accountants en Adviseurs heeft hiervoor bijvoorbeeld het Alfa Management Paneel (AMP) waarin je, afhankelijk van welk pakket er gekozen wordt, informatie wordt gehaald uit de boekhouding die jou sturingsinformatie geven.

Toegevoegde waarde voor jou

Rutger van den Noort concludeert dat het echt belangrijk is dat onze klanten weten welke koppelingen er mogelijk zijn binnen de systemen om zo de boekhouding efficiënter te verwerken maar jou ook meer informatie uit die data te laten krijgen . Door inzicht krijg je overzicht en door overzicht kan je meer uitzicht genereren. Kijk daarom ook goed met welke software je werkt. Past dit pakket goed bij jou? Welke wensen heb jij en welke koppelingen zijn er mogelijk? Maak gebruik van de systemen waarmee je werkt en maak het ook bespreekbaar met jouw accountant.

Informeer bij jouw accountant om een deel van de boekhouding zelf op te pakken, bijvoorbeeld de verwerking van inkoopfacturen. Door hybride samen te werken gaan we efficiënter werken met uiteindelijk lagere administratieve kosten, meer transparantie en meer inzicht in de financiële administratie. Dat is uiteindelijk een win-win situatie!