Ingrid Walrabenstein
Senior bedrijfs- en veranderkundig adviseur MKB
088 2531854 | iwalrabenstein@alfa.nl
16 mei 2022 | Door: Ingrid Walrabenstein
Het begrip organisatiecultuur wordt vaak gebruikt en blijkt toch niet zo eenvoudig te definiëren. Er zijn tientallen verschillende definities in omloop, de meeste vaag. Het lijkt er op, dat het veelal complex gemaakt wordt. En vooral ook als excuus gebruikt wordt, als iets niet loopt zoals we willen. Ikzelf ben in de loop van de jaren organisatiecultuur praktisch gaan bezien als een verzameling van observeerbare gedragspatronen van een individuele medewerker en gedragspatronen en relaties tussen teamleden.
Een al decennia oud en nog veelvuldig gebruikt model is het 7S-model van McKinsey. Dit beschrijft 7 samenhangende factoren om een bedrijf te organiseren: shared values (gedeelde waarden, cultuur), strategie, structuur, systemen, stijl, skills (sleutelvaardigheden) en staf (bezetting).
Ik heb in mijn jarenlange werk bij veel MKB bedrijven geconstateerd dat hiervan vooral de harde S-en -strategie, structuur en systemen- aandacht krijgen. De overige S-en beduidend minder. Zeker de cultuur en stijl (hoe we met elkaar omgaan) wordt door ondernemers vaak maar als ‘soft’ gezien en niet iets waar zij echt bewust aan werken. Terwijl deze in de praktijk veelal heel hard nodig blijken te zijn! Dit blijkt vaak de reden dat de resultaten van je bedrijf toch tegenvallen ondanks mooi bedachte strategieën, opnieuw ingerichte processen, de nieuwste IT systemen, de zoveelste training en keihard werken. Het is hierdoor mogelijk dat de verandering die je had willen doorvoeren, of die kansrijke overname uiteindelijk toch mislukt.
“Waanzin is steeds opnieuw hetzelfde doen, en dan verschillende uitkomsten verwachten.”
Wanneer je andere uitkomsten in je bedrijf wilt, moet je dus óók altijd kijken naar de mensfactor. Naar de rol van individuele- en teamgedragingen van jezelf als ondernemer en van je medewerkers. Welke gedragspatronen zijn er ingesleten in jouw bedrijf, welk gedrag werkt niet (langer meer), uit welke groef moeten jullie komen? En wat wordt jullie nieuwe gedrag dat wél het gewenste resultaat gaat brengen? Wat gaan jullie anders doen? Hoe gaan jullie de onderlinge team relaties verbeteren zodat er meer synergie en win-win ontstaat in alle bedrijfsprocessen als bijv. communicatie, besluitvorming, conflicthantering, overleggen en leiderschap.
Cultuur is in deze benadering niet meer of minder dan het met elkaar consistent, iedere dag doen wat nodig is voor gezamenlijk gewenst succes. Cultuurverandering is dan “gewoon” gedragsverandering. Nou ja, “gewoon”… Uitdagend, soms lastig maar zeker mogelijk!
Een tip: maak het niet te moeilijk en begin. Veranderen is leren, elke dag opnieuw weer met vallen en opstaan. Maak het tot een integraal onderdeel van je bedrijfsvoering.
Heb plezier en vier succes!
Als ervaren bedrijfscoaches worden wij betrokken bij zeer diverse vraagstukken van MKB ondernemers. We worden steeds vaker in een eerder stadium betrokken bij het proces zodat wij deze goed kunnen begeleiden en door onze helikopterview zaken aan de kaak stellen die voor de ondernemer en zijn medewerkers niet goed zichtbaar zijn.
Wij doen korte, krachtige bedrijfsanalyses en helpen bij het bepalen van missie, visie en strategie. We begeleiden ondernemers en leidinggevenden bij het succesvol doorvoeren van de benodigde veranderingen. Gecertificeerde coaches voor DISC communicatie-/gedrag, denkstijlen en drijfveren coachen op het continu leren en verbeteren, en begeleiden langs bovenstaande aanpak.
Alfa Accountants en Adviseurs biedt MKB bedrijven een zeer breed pallet aan verschillende diensten onder één dak. Voor organisatie- en veranderkundige vraagstukken kun je óók bij ons terecht. Wil jij hier eens over sparren? Neem dan contact met mij, of een van mijn collega’s. Wij denken graag met je mee!