Banner

De kracht van slim ondernemen

22 december 2022 | Door:  Hanneke Grevengoed - de Swart

Ondanks alle onzekerheden in de agrarische sector is de kracht van slim ondernemerschap bepalend voor het perspectief van je bedrijf. Vanuit Alfa willen we je daar optimaal in ondersteunen en organiseren we een inspirerende bijeenkomst met een aantal kennissessies. 

Programma

Dinsdag 7 februari 2023 van 9.30 uur tot circa 15.15 uur.

Vanaf 09.00 uur ontvangst met koffie/thee en wat lekkers.
09.30 uur  -  Start  plenaire sessie/opening door Fou-Khan Tsang.
10.15 uur  -  Eerste kennissessie
11.30 uur  -  Tweede kennissessie 
12.30 uur   - Lunch
13.15 uur  -  Derde kennissessie 
14.15 uur   - Korte pauze
14.30 uur - 15.15 uur - Plenaire afsluiting

Locatie

Evenementenhal Gorinchem
Franklinweg 2
4207 HZ Gorinchem

Kennissessies

Je mag deze dag deelnemen aan drie kennissessies:

1. Welke keuze maak jij in de stikstofuitdaging? 
We hebben in Nederland een grote stikstofopgave waarbij het van belang is om als agrarisch ondernemer de juiste keuzes te maken. Welk scenario kies jij?
Rochus Kingman als gespreksleider en Arjan de Jong, Arne de Beer en Jan Poppe als rondetafelleden

2. Fiscaal slim ondernemen met de hybride structuur 
De belastingen zijn geen geliefde uitgaven. Voor bedrijven die jaarlijks een hoge bedrijfswinst hebben is een fors lagere belastingaanslag mogelijk door middel van een hybride structuur. In deze kennissessie vertellen we je hoe dat in z'n werk gaat en wanneer dat interessant voor je is.    
Mark van der Put

3. Actualiteiten bedrijfsovername  
Het wordt de landbouw op veel fronten lastig gemaakt tegenwoordig. Hoe zit dat met de belasting faciliteiten bij een bedrijfsovername?  Is het mogelijk om voor te sorteren op mogelijke veranderingen op dat gebied? De belangrijkste veranderingen en mogelijkheden daarin zullen we met bespreken.
Mark van der Put

4. Aandacht voor subsidies 
Laat geen geld liggen! Alfa helpt je in deze kenissessie om overzicht te krijgen in de relevante subsidie mogelijkheden. Soms is er meer mogelijk dan je zou verwachten!  
Valentijn van Riel en Dick Kievit

5. Het Nieuwe GLB: Wat betekent  dit voor jou? 
Vanaf 2023 verandert het Gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB) en daarmee ook de regelingen die gelden. De huidige betalingsrechten maken plaats voor een basispremie per hectare. Daarnaast kan je  meedoen aan de eco-regeling waarmee een extra vergoeding verkregen kan worden. 
Ina Visser 

6. Multifunctionele Landbouw, iets voor jou? 
Van de agrarische ondernemers past al 25% een vorm van multifunctionele landbouw (MFL) toe. Wat zijn de kansen en aandachtspunten van MFL als je je hierop aan het oriënteren bent? Matthijs Baan van Elkemelk neemt je mee in zijn praktijkervaring. 
Matthijs Baan van Elkemelk

7. Juridische zaken goed geregeld? 
Welke zaken zijn niet persé leuk om over te hebben, maar wel ontzettend belangrijk? Denk dan aan testament en huwelijkse voorwaarden.  In deze kennissessie leer je waarom dat belangrijk is en welke zaken je goed moet regelen met elkaar. 
Marieke Biemond 

8. Innovatie in de melkveehouderij 
Een duurzame melkveehouderij is een sector die de mogelijkheid krijgt en pakt voor innovatieve ideeën en investeringen. De Lely Sphere is een mooi voorbeeld en zal in deze sessie aan bod komen. 
Fou-Khan Tsang en Ad van den Berg van Nescio

9. Bedrijfswinsten 2022 
Na een turbulent jaar met pieken in opbrengsten en kosten presenteren wij de eerste resultaten over 2022 aan de hand van BAS Melkvee Plus. Is de veehouderij financieel sterker geworden? Wat is de rol van banken op dit moment? Wat zijn de belangrijkste kengetallen voor je onderneming?   

Digitaliseren; ook van belang voor jouw boekhouding 
De trend is duidelijk, digitalisering is volop aanwezig. In dit deel van de kennissessie vertellen we je hoe je dat op een efficiënte manier met je boekhouding kan organiseren.
Edwin Roelandse en Bart van der Zwaan

10. Samenwerkingsverbanden in de melkveehouderij
Kijkend naar het toekomstperspectief van de huidige melkveehouderij zijn samenwerkingsverbanden mogelijk een mooie oplossing om te komen tot een duurzame, maatschappelijk verantwoorde en toekomst bestendigde bedrijfsvoering. Wat is ervoor nodig om te komen tot een langdurige en duurzame samenwerking waarbij er voor beide partijen en verdienmodel is in de breedste zin van het ondernemen.  Twee gedreven ondernemers, een akkerbouwer en een veehouder, nemen u mee in de samenwerking die zij hebben en wat het voor eenieder oplevert. 
Wytse de Jong (veehouder) en Lennert Zegwaart (akkerbouwer)

11. Tips voor een goed onderhandelingsgesprek
Hoe voer je als ondernemer een goed onderhandelingsgesprek met leveranciers en afnemers. In deze sessie krijg je daar goede tips voor! 
Valentijn van Poucke 

12. Communicatie binnen het familiebedrijf 
Wat is jouw grootste uitdaging bij communicatie binnen de familie? En welke belangen spelen dan; de familie, het bedrijf, of het eigendom? Vaak loop je als kind al mee binnen het bedrijf. Hierdoor worden bepaalde onuitgesproken zaken als vanzelfsprekend ervaren. Als je voornemens bent te gaan samenwerken (maar zeker ook tijdens en richting de toekomst) is het van belang om zaken en verwachtingen uit te spreken en te levelen. Wat wordt de rol- en taakverdeling? Wat verwachten we van elkaar? Kijken we allebei op dezelfde manier naar de toekomst? Communicatie is het sleutelwoord. Inzicht in jezelf én de ander kan hierbij helpen. Hoe? Dat vertellen we je graag. 
Lieke Eerbeek en Jan Mourik

Aanmelden

Ook jouw partner is van harte welkom om deze dag mee te komen en ook de kennissessies van zijn of haar keuze te volgen. Uiteraard zorgen wij voor koffie en thee en natuurlijk een heerlijke lunch.

Wil je jouw kennis verrijken? Meld je aan en kom naar onze (gratis) inspirerende bijeenkomst op 7 februari 2023. Wil je een partner of introducé meeenemen? Laat hem of haar dan even zelf het formulier invullen. Meld je snel aan, want vol=vol.
Graag tot ziens in Gorinchem!

Hanneke Grevengoed - de Swart

Hanneke Grevengoed - de Swart

Marketing & Sales

088 2533222 | hgrevengoed@alfa.nl


Meer over Hanneke